Загрозен кредитниот рејтинг на Франција

36
Фото - Pixabay

По шок потегот на Макрон, кој распиша вонредни парламентарни избори за во јуни, откако беше жестоко поразен на изборите за Европарламентот, може да имаат сериозен импакт врз кредитниот рејтинг на Франција.

Како што предупреди Агенцијата за проценка на кредитен рејтинг Мудис, предвремените избори се опасност за фискалната стабилност, која може да го загрози рејтингот на Франција кој моментно е „Aa2“.

Ако во Франција се зголеми долгот, кредитниот рејтинг од “стабилен”, може да премине во “негативен”.

Реклама