01/10/2022
spot_img
домаАвто ВестиVW бара отштета од поранешниот шеф од 1 милијарда евра

VW бара отштета од поранешниот шеф од 1 милијарда евра

Според последните информации кои пристигнуваат од Германија, Volkwagen покренал тужба во која од својот поранешен шеф (генерален директор) Мартин Винтеркорн, бара отштета во вредност од неверојатни 1 милијарда евра.

Отштетата се бара поради замешаноста на Винтеркорн во најголемата афера во автомобилскиот бизнис во последните години која го носеше името Дизелгејт.

Најголемата афера во автомобилската индустрија

Аферата дизелгејт беше откриена за прв пат во Соединетите Американски Држави во септември 2015 година.

Во тој момент контролорите го објавија резултатот на своите истражувања според кои автомобилите на VW имале вградено специјален софтвер, кој ги лажирал резултатите на тестовите на издувна емисија во станиците за технички преглед.

Софтверот се активирал при секоја посета на станицата за технички преглед и ја намалувал неколкукратно емисијата на азотни оксиди, а кога автомобилот ќе излезе на отворен пат, вредностите на емисијата оделе многу над дозволените граници.

Според VW, оштетата од Винтеркорн се бара затоа што тој знаел за целата измама според интерни извори во компанијата уште во јуни, истата година но не реагирал. Исто така, во почетокот тој не ја признавал вината поради што VW бил многу посериозно казнет од регулаторите во САД.

Отштета се бара и од директорите на Audi и Porsche, но во помал износ.

Има ли Винтеркорн милијарда евра?

Би било чудно Винтеркорн да ја извади таа милијарда од своите сметки, бидејќи се претпоставува дека од финансиска гледна точка не тежи толку.

Но барањето за оштета, кај директорите во големи европски и светски корпорации, обично се наплатува од осигурителните полиси кои директорите ги вадат во големи осигурителни икомпании, токму за да се заштитат од вакви спорови.

Извештаите велат дека и Винтеркорн има ваква полиса во Швајцарија, но на вкупна оштетна вредност од околу 500 милиони евра.

Проблемот е што овие полиси обично немаат важење и не се наплатливи, ако се работи за измама.

- Реклама -spot_img

Најнови содржини

- Реклама -spot_img

Најпопуларно

Неговото височество Golf GTI

0
И статистиката и емоциите, јасно покажуваат кој е најпродаваниот и најпосакуваниот модел на тркала на Европскиот континент. Легендарниот Golf, креиран во дизајнерскиот центар на брендот...

Златното момче на Хрватска. Балканскиот Елон Маск

0
Со само 33 години, роден е на 12 февруари 1988 година во Ливно, Босна и Херцеговина, Хрватот Мате Римац го живее својот сон. Тој веќе...

Пристигнуваат ли новите гуми без воздух?

0
Гуми кои нема да мора да ги пумпате со воздух. Гуми кои нема да се оштетуваат при контакт со ивичникот на тротоарот. Гуми кои нема да...

Kако да се заштитите од кражба на автомобилот?

0
Направената анализа на Националната Канцеларија за статистика на Англија и Велс, врз база на прибраните и обработени податоци за криминалните дејствија, презентираше неколку...

Аutodata влегува во наставниот процес во Македонија

0
Врвниот менаџмент на Автосообраќајниот училишен центар “Боро Петрушевски” од Скопје, продолжува со имплементација на иновативни проекти, кои имаат за цел да го унапредат и...