01/10/2022
spot_img
домаАвто ВестиВодородот ќе ја игра виталната улога во декарбонизацијата на Европа

Водородот ќе ја игра виталната улога во декарбонизацијата на Европа

Snam (компанија за енергетска инфраструктура), Toyota и CaetanoBus, три големи играчи на пазарот на автобуси, потпишаа меморандум за соработка со цел – да се забрза развојот на хидроген базирана мобилност.

Во фокус на меморандумот е развој на возила со водородна технологија во Италија но и другите Еврпски земји од кои ќе почувствуваат бенефит јавните администрации, општини, бизниси и приватни компании.

Според генералниот директор на Toyota Motor Italia, водородот ќе ја одигра виталната улога во декарбонизација на нашето општество. Но за тоа да се случи, клучна е адекватната инфраструктура за надополнување на водородот, па затоа, производителите на возила мора да соработуваат во синергија со компаниите кои ја создаваат и одржуваат инфраструктурата за полнење. А токму овој меморандум за соработка се движи во тој правец.

Се огласи и директорката на CaetanoBus, Патрисиа Васкончелос, која изјави дека – Соработките од овој тип во кој се соединуваат различни компании, со различни проекти но иста визија – се клучни за декарбонизација на светот.

CaetanoBus е производител на автобуси од 1946 година, која последните 10-на години фокусот го насочи на електричните автобуси, а сега има намера да ги искористи позитивните искуства на Toyota во сферата на хидрогенската технологија.

- Реклама -spot_img

Најнови содржини

- Реклама -spot_img

Најпопуларно

Неговото височество Golf GTI

0
И статистиката и емоциите, јасно покажуваат кој е најпродаваниот и најпосакуваниот модел на тркала на Европскиот континент. Легендарниот Golf, креиран во дизајнерскиот центар на брендот...

Златното момче на Хрватска. Балканскиот Елон Маск

0
Со само 33 години, роден е на 12 февруари 1988 година во Ливно, Босна и Херцеговина, Хрватот Мате Римац го живее својот сон. Тој веќе...

Пристигнуваат ли новите гуми без воздух?

0
Гуми кои нема да мора да ги пумпате со воздух. Гуми кои нема да се оштетуваат при контакт со ивичникот на тротоарот. Гуми кои нема да...

Kако да се заштитите од кражба на автомобилот?

0
Направената анализа на Националната Канцеларија за статистика на Англија и Велс, врз база на прибраните и обработени податоци за криминалните дејствија, презентираше неколку...

Аutodata влегува во наставниот процес во Македонија

0
Врвниот менаџмент на Автосообраќајниот училишен центар “Боро Петрушевски” од Скопје, продолжува со имплементација на иновативни проекти, кои имаат за цел да го унапредат и...