01/10/2022
spot_img
домаМагазинВо овој затвор би сакале да преспиете

Во овој затвор би сакале да преспиете

Пет години и 71 милиони долари, биле вложени во трансформација на овој стар затвор во Британија од 18-от век.

Денес Затворот Бодмин (Bodmin Jail) е луксузен хотел со четири спрата и 70 соби, во кој со задоволство би сакале да преспиете.

Зградата престанала да функционира како затвор во 1920 година, била подготвена и за рушење со динамит, но динамитот го урнал кровот, но не успеал да ги бутне и силните ѕидови на затворот.

Десетици години подоцна, голем број на архитекти и дизајнери на ентериер биле задолжени за целосен мејк овер на затворот во хотел, кој веќе претставува интересна туристичка атракција за туристите кои престојуваат во Англија.

Во работата изведувачите се соочиле со многу проблеми. Ѕидовите на собите биле дебели околу 40 сантиметри, исполнети со рушевини, па кога ќе копнете на едно место – земјата и отпадот паѓаат на другото.

Дополнително, во зградата се населиле и лилјаци, поради што во одредени месеци од годината, работниците не смееле да работат, поради законите за заштита на животните, според кои во месеците на парење, не смеат да се чепкаат лилјаците.

- Реклама -spot_img

Најнови содржини

- Реклама -spot_img

Најпопуларно

Неговото височество Golf GTI

0
И статистиката и емоциите, јасно покажуваат кој е најпродаваниот и најпосакуваниот модел на тркала на Европскиот континент. Легендарниот Golf, креиран во дизајнерскиот центар на брендот...

Златното момче на Хрватска. Балканскиот Елон Маск

0
Со само 33 години, роден е на 12 февруари 1988 година во Ливно, Босна и Херцеговина, Хрватот Мате Римац го живее својот сон. Тој веќе...

Пристигнуваат ли новите гуми без воздух?

0
Гуми кои нема да мора да ги пумпате со воздух. Гуми кои нема да се оштетуваат при контакт со ивичникот на тротоарот. Гуми кои нема да...

Kако да се заштитите од кражба на автомобилот?

0
Направената анализа на Националната Канцеларија за статистика на Англија и Велс, врз база на прибраните и обработени податоци за криминалните дејствија, презентираше неколку...

Аutodata влегува во наставниот процес во Македонија

0
Врвниот менаџмент на Автосообраќајниот училишен центар “Боро Петрушевски” од Скопје, продолжува со имплементација на иновативни проекти, кои имаат за цел да го унапредат и...