01/10/2022
spot_img
домаТехнологијаВо Албанија никнува најголема соларна електрана на вода

Во Албанија никнува најголема соларна електрана на вода

Европската Банка за обнова и развој ќе одобри 9,1 милиони евра на албанското државно претпријатие за електроенергија (Elektroenergjitike Shqiptare, KESH) за изградба на фотонапонска електрана на вода.

Ова ќе биде најголемата електрана од овој тип на Западниот Балкан, а ќе биде позиционирана во северниот дел на Албанија.

Проектот е одличен, заради иновативната технологија, со позитивно влијание на околината и комерцијалната логика – изјавил регионалниот шеф на ЕБРД, г-дин Франческо Корбо.

- Реклама -spot_img

Најнови содржини

- Реклама -spot_img

Најпопуларно

Неговото височество Golf GTI

0
И статистиката и емоциите, јасно покажуваат кој е најпродаваниот и најпосакуваниот модел на тркала на Европскиот континент. Легендарниот Golf, креиран во дизајнерскиот центар на брендот...

Златното момче на Хрватска. Балканскиот Елон Маск

0
Со само 33 години, роден е на 12 февруари 1988 година во Ливно, Босна и Херцеговина, Хрватот Мате Римац го живее својот сон. Тој веќе...

Пристигнуваат ли новите гуми без воздух?

0
Гуми кои нема да мора да ги пумпате со воздух. Гуми кои нема да се оштетуваат при контакт со ивичникот на тротоарот. Гуми кои нема да...

Kако да се заштитите од кражба на автомобилот?

0
Направената анализа на Националната Канцеларија за статистика на Англија и Велс, врз база на прибраните и обработени податоци за криминалните дејствија, презентираше неколку...

Аutodata влегува во наставниот процес во Македонија

0
Врвниот менаџмент на Автосообраќајниот училишен центар “Боро Петрушевски” од Скопје, продолжува со имплементација на иновативни проекти, кои имаат за цел да го унапредат и...