30/09/2022
spot_img
домаАвто ВестиВнимавај дупка! Mercedes возилата ќе се предупредуваат меѓусебе

Внимавај дупка! Mercedes возилата ќе се предупредуваат меѓусебе

Во последното медиумско известување, од Mercedes информираат дека новите C-Class, S-Class и EQS меѓусебно ќе се информираат за евентуални дупки и посериозни нерамнини на патот.

Ако при возењето, системот за контрола на шасијата забележи дупка на патот, а во возилото е вклучен системот Car-to-X Communication, информацијата во реално време преку мобилната комуникација со точно дефинираната локација, ќе биде испратена на Cloud базата на Mercedes-Benz.

За опасноста на патот, патничките возила на Mercedes кои ќе бидат во близина на детектираната дупка, ќе бидат предупредени со сигнал (икона) на навигациската мапа.

Дополнително, на 10 секунди од дупката, возачите ќе бидат информирани за опасноста и со звучен сигнал.

Со тоа, луѓето во Mercedes очекуваат сериозно да се подобри безбедноста на возачите.

Тие ќе бидат инфрмирани за опасноста, ќе имаат време за маневар, а со тоа ќе избегнат оштетување на шасијата, гумите или ќе се заштитат од сообраќајна незгода.

Притоа, ова предупредување ќе може да го добиваат сите возила кои се произведени по 2016 година, но кои го имаат системот Car-to-X Communication, а кои според Mercedes, се околу 3 милиони возила во светот.

- Реклама -spot_img

Најнови содржини

- Реклама -spot_img

Најпопуларно

Неговото височество Golf GTI

0
И статистиката и емоциите, јасно покажуваат кој е најпродаваниот и најпосакуваниот модел на тркала на Европскиот континент. Легендарниот Golf, креиран во дизајнерскиот центар на брендот...

Златното момче на Хрватска. Балканскиот Елон Маск

0
Со само 33 години, роден е на 12 февруари 1988 година во Ливно, Босна и Херцеговина, Хрватот Мате Римац го живее својот сон. Тој веќе...

Пристигнуваат ли новите гуми без воздух?

0
Гуми кои нема да мора да ги пумпате со воздух. Гуми кои нема да се оштетуваат при контакт со ивичникот на тротоарот. Гуми кои нема да...

Kако да се заштитите од кражба на автомобилот?

0
Направената анализа на Националната Канцеларија за статистика на Англија и Велс, врз база на прибраните и обработени податоци за криминалните дејствија, презентираше неколку...

Аutodata влегува во наставниот процес во Македонија

0
Врвниот менаџмент на Автосообраќајниот училишен центар “Боро Петрушевски” од Скопје, продолжува со имплементација на иновативни проекти, кои имаат за цел да го унапредат и...