05/10/2022
spot_img
домаАвто ВестиУвозот на половни возила во Македонија пораснал за 127%

Увозот на половни возила во Македонија пораснал за 127%

Според официјалните податоци објавени на веб страната на Царинската Управа, во Република Македонија во првите 4 месеци се увезени и оцаринети, вкупно 14.766 автомобили од кои :

 • 1.798 нови патнички автомобили
 • 11.681 користени патнички автомобили
 • 266 нови товарни возила
 • 957 користени товарни возила
 • 8 нови автобуси и минибуси
 • 66 користени автобуси и минибуси

Ако ги споредиме податоците со истиот период минатата година, можеме да го констатираме следното :

 • Пазарот на нови патнички автомобили (1.798 возила во 2021) наспроти новопродадените возила во 2020 година – 1.606 возила, бележи мал пораст од 192 автомобили (или пораст од 12%). Разликата ја прави продажбата во месец април, која во 2020 година изнесуваше 205 возила / наспроти 450 нови патнички автомобили во 2021 година.
 • Пазарот на користени патнички возила е во позитивна експлозија (11.681 во 2021 година) наспроти увезените и оцаринети користени возила во истиот период во 2020 година – 5.145. Тоа значи дека пазарот на користени возила пораснал за 127%.
 • Пазарот на нови товарни возила (266 возила во 2021) бележи солиден пораст од 37%, споредено со 2020 година кога беа продадени 195 нови товарни возила.
 • Пазарот на користени товарни возила (957) има сличен тренд како и кај патничките користени возила. Во 2020 година бо првите четири месеци биле продадени 516 возила што претставува пораст од 85%
 • Пазарот на нови автобуси и минибуси, останува на ниво на статистичка грешка – со само 8 новоувезени и оцаринети нови автобуси, но споредено со само 2 нови автобуси во минатата година, зборуваме за пораст од 300%
 • Пазарот на користени автобуси и минибуси, забележува бројка на 66 оцаринети возила, наспроти – 53, во 2020 година (раст од 22%)

Ако треба да извлечеме некаков заклучок од посочените статистички показатели, јасно е дека во земјава продолжува да доминира пазарот на користени (половни) возила.

Продажбата на нови возила продолжува да дише на апарати за кислородна поддршка, додека увозот на користени е во експлозивен пораст.

Јазот помеѓу продажбата на нови и користени возила пораснал во 2021 година. Според евидентираните бројки, во најинтересниот сегмент на патнички моторни возила во кој се продадени вкупно 13.479, новите возила учествуваат со само 13%… или грубо кажано на секое едно ново возило, биле увезени и оцаринети и 9 користени.

Ваквите податоци секако не и одат во прилог на нашата екологија.

Продолжува трупањето на користени возила меѓу кои, голем дел се со сомнителна историја, еколошки и безбедносни перформанси, а не гледаме ни како би и одела во прилог на економијата кога голем дел од користените возила сеуште се продаваат на недоволно регулираниот “сив” пазар.

- Реклама -spot_img

Најнови содржини

- Реклама -spot_img

Најпопуларно

Неговото височество Golf GTI

0
И статистиката и емоциите, јасно покажуваат кој е најпродаваниот и најпосакуваниот модел на тркала на Европскиот континент. Легендарниот Golf, креиран во дизајнерскиот центар на брендот...

Златното момче на Хрватска. Балканскиот Елон Маск

0
Со само 33 години, роден е на 12 февруари 1988 година во Ливно, Босна и Херцеговина, Хрватот Мате Римац го живее својот сон. Тој веќе...

Пристигнуваат ли новите гуми без воздух?

0
Гуми кои нема да мора да ги пумпате со воздух. Гуми кои нема да се оштетуваат при контакт со ивичникот на тротоарот. Гуми кои нема да...

Kако да се заштитите од кражба на автомобилот?

0
Направената анализа на Националната Канцеларија за статистика на Англија и Велс, врз база на прибраните и обработени податоци за криминалните дејствија, презентираше неколку...

Аutodata влегува во наставниот процес во Македонија

0
Врвниот менаџмент на Автосообраќајниот училишен центар “Боро Петрушевски” од Скопје, продолжува со имплементација на иновативни проекти, кои имаат за цел да го унапредат и...