05/10/2022
spot_img
домаАвто ВестиАвтобуси и КамиониTретина од автобусите во Европа до 2030 година ќе бидат еколошки

Tретина од автобусите во Европа до 2030 година ќе бидат еколошки

Според последните анализа на компанијата за финансиски консалтинг – ING до 2030 година 30% од автобусите кои циркулираат во јавниот превоз во Европа (ги има вкупно околу 200.000) ќе бидат не само еколошки туку и со 0 емисија!

Во таа, 2030 година се очекува две третини од вкупно направените нови регистрации на автобуси да отпаѓа токму на автобусите со 0 емисија.

Според анализата, клучна година на пресврт, од која ќе започне револуцијата во новите регистрации на автобуси со 0 емисија е 2023 година.

Во моментов, само околу 4% од регистрациите отпаѓаат на еколошки автобуси.

Според извештајот, во 2023 година се очекува бројката на новорегистрирани автобуси со 0 емисија да изнесува сериозни 2.450 нови автобуси, по што, секоја наредна година бројката ќе се движи околу 4.000.

На тој начи и со тоа силно темпо, компаниите за јавен транспорт, до 2030 година ќе стигнат до проектираната бројка (процент) од 30%.

- Реклама -spot_img

Најнови содржини

- Реклама -spot_img

Најпопуларно

Неговото височество Golf GTI

0
И статистиката и емоциите, јасно покажуваат кој е најпродаваниот и најпосакуваниот модел на тркала на Европскиот континент. Легендарниот Golf, креиран во дизајнерскиот центар на брендот...

Златното момче на Хрватска. Балканскиот Елон Маск

0
Со само 33 години, роден е на 12 февруари 1988 година во Ливно, Босна и Херцеговина, Хрватот Мате Римац го живее својот сон. Тој веќе...

Пристигнуваат ли новите гуми без воздух?

0
Гуми кои нема да мора да ги пумпате со воздух. Гуми кои нема да се оштетуваат при контакт со ивичникот на тротоарот. Гуми кои нема да...

Kако да се заштитите од кражба на автомобилот?

0
Направената анализа на Националната Канцеларија за статистика на Англија и Велс, врз база на прибраните и обработени податоци за криминалните дејствија, презентираше неколку...

Аutodata влегува во наставниот процес во Македонија

0
Врвниот менаџмент на Автосообраќајниот училишен центар “Боро Петрушевски” од Скопје, продолжува со имплементација на иновативни проекти, кои имаат за цел да го унапредат и...