Супер опасно! Не возете изморени

61
Фото - Freepik

Американските истражувачи дошле до заклучок дека возењето по само 5 часа спиење, е подеднакво опасно како да возите под дејство на алкохол.

Рефлексите се успорени, а нема да ви помогнат ниту Red Bull, ниту чаша дупло еспресо на бензинските пумпи.

А колку е опасна можноста да задремете зад воланот, покажува и анкетата направена во Велика Британија во 2018 година, според која 1 од 8 (13%) од Британските возачи признаваат дека задремале во возење, а околу 37% биле толку изморени што со право биле исплашени дека може да заспијат зад воланот.

Затоа, ако се почувствувате изморени, ако ви се затвараат очите или почнете да шетате во коловозната лента, веднаш застанете, дремнете најмалку 20 минути и дури потоа продолжете го вашето патување.