Солени казни за сообраќајни прекршоци во Грција

249
Полиција. Фото - Freepik

Ако сте решиле вашиот долгоочекуван летен одмор да го минете во Грција со автомобил, внимавајте на сообраќајните правила.

Казните за некои прекршоци се прилично солени, па може да ви го расипат одморот или да ве чинат повеќе од сместувањето.

Така на пример, казни за :

  • Возење без појас – 350 eвра
  • Зборување на телефон, без хендсфри уред – 100 eвра
  • Надминување на дозволената брзина во населено место до 30 km/h – 100 евра
  • Возење на деца без детско седиште – до 350 евра
  • Претекнување преку полна линија – до 700 евра
  • Минување на црвено светло – до 700 евра