05/10/2022
spot_img
домаАвто бизнисШто се продава во Европа?

Што се продава во Европа?

Според oбјавените податоци за продажбата на нови возила во Европа вој Октомври, можеме да издвоиме неколку битни информации :

  • Вкупниот пазар на нови возила во Европа изнесуваше – 790,652 (пад за 30%, главно предизвикан од глобалната криза по полупроводничките чипови)
  • Продажбата на VW Group во Октомври, падна за 42% и повторно го загуби првото место на табелата, според бројот на направени регистрации на нови возила.
  • На првото место според продажбата во Европа, со 21% маркет шер се издигна Stellantis Групацијата, главно благодарение на продажбата на моделите Peugeot 2008 и Peugeot 208.
  • VW во анализираниот месец оствари маркет шер од 20,7%
  • Продолжува растот на електричните возила ао вкупно продадени 181,300 BEV и PHEV, што значеше и вкупен маркет шер на овие возила од 22,9%
- Реклама -spot_img

Најнови содржини

- Реклама -spot_img

Најпопуларно

Неговото височество Golf GTI

0
И статистиката и емоциите, јасно покажуваат кој е најпродаваниот и најпосакуваниот модел на тркала на Европскиот континент. Легендарниот Golf, креиран во дизајнерскиот центар на брендот...

Златното момче на Хрватска. Балканскиот Елон Маск

0
Со само 33 години, роден е на 12 февруари 1988 година во Ливно, Босна и Херцеговина, Хрватот Мате Римац го живее својот сон. Тој веќе...

Пристигнуваат ли новите гуми без воздух?

0
Гуми кои нема да мора да ги пумпате со воздух. Гуми кои нема да се оштетуваат при контакт со ивичникот на тротоарот. Гуми кои нема да...

Kако да се заштитите од кражба на автомобилот?

0
Направената анализа на Националната Канцеларија за статистика на Англија и Велс, врз база на прибраните и обработени податоци за криминалните дејствија, презентираше неколку...

Аutodata влегува во наставниот процес во Македонија

0
Врвниот менаџмент на Автосообраќајниот училишен центар “Боро Петрушевски” од Скопје, продолжува со имплементација на иновативни проекти, кои имаат за цел да го унапредат и...