01/10/2022
spot_img
домаМагазинШто е поопасно за возење? Автомобил или мотор?

Што е поопасно за возење? Автомобил или мотор?

Статистичките податоци велат дека бројот на сообраќајни незгоди кои завршуваат фатално е за 27 пати поголем кај моторциклистите отколку оние кои се возат во автомобил.

И тоа е веројатно сосема логично, ако се земе предвид фактот дека во автомобилите сте сместени во железен кафез, со дополнителни системи за активна и пасивна безбедност.

Па сепак, има некои работи кои можете да ги направите за да го намалите ризикот кога управувате моторцикл. Еден од главните фактори на безбедност е кацигата. Во едно истражување во Америка, е докажано дека 1.772 животи во 2015 година биле спасени само затоа што мотористите имале шлем (кацига) на главата. Дополнителни 740 животи би биле спасени само доколку мотористите имале кацига на главата.

Разлики во смртноста има и кај различните видови моторцикли. Така на пример суперспортските моторцикли кои се полесни и развиваат поголеми брзини се за 4 пати пофатални од обичните моторцикли и крузери.

- Реклама -spot_img

Најнови содржини

- Реклама -spot_img

Најпопуларно

Неговото височество Golf GTI

0
И статистиката и емоциите, јасно покажуваат кој е најпродаваниот и најпосакуваниот модел на тркала на Европскиот континент. Легендарниот Golf, креиран во дизајнерскиот центар на брендот...

Златното момче на Хрватска. Балканскиот Елон Маск

0
Со само 33 години, роден е на 12 февруари 1988 година во Ливно, Босна и Херцеговина, Хрватот Мате Римац го живее својот сон. Тој веќе...

Пристигнуваат ли новите гуми без воздух?

0
Гуми кои нема да мора да ги пумпате со воздух. Гуми кои нема да се оштетуваат при контакт со ивичникот на тротоарот. Гуми кои нема да...

Kако да се заштитите од кражба на автомобилот?

0
Направената анализа на Националната Канцеларија за статистика на Англија и Велс, врз база на прибраните и обработени податоци за криминалните дејствија, презентираше неколку...

Аutodata влегува во наставниот процес во Македонија

0
Врвниот менаџмент на Автосообраќајниот училишен центар “Боро Петрушевски” од Скопје, продолжува со имплементација на иновативни проекти, кои имаат за цел да го унапредат и...