05/10/2022
spot_img
домаАвто ВестиRIMAC го започнува мегапроектот во Загреб

RIMAC го започнува мегапроектот во Загреб

Основачот на компанијата за автомобили, Римац Аутомобили, изјавил за хрватските медиуми дека го започнува мегапроектот во Загреб кој треба да чини околу 454 милиони евра.

Со проектот се предвидува создавање и одржување на мрежа на автономни такси автомобили на електричен погон.

Римац започнува со изградба на парк, плоштад, просторија и полначи на струја кои треба да бидат позиционирани на Сава. Оваа локација ќе се нарекува Центар за мобилност, и во него освен функционалната задача (да се полнат со струја такси возилата) ќе има и едукативна задача – да ги едуцира сите заинтересирани за најновите технолошки остварувања.

Распишан е официјален повик, пристигнуваат архитектонски решенија, а објектите треба да бидат изградени до крајот на 2022 година. Такси службата со т.н. робо такси возила треба да почне да функционира во 2024 година.

- Реклама -spot_img

Најнови содржини

- Реклама -spot_img

Најпопуларно

Неговото височество Golf GTI

0
И статистиката и емоциите, јасно покажуваат кој е најпродаваниот и најпосакуваниот модел на тркала на Европскиот континент. Легендарниот Golf, креиран во дизајнерскиот центар на брендот...

Златното момче на Хрватска. Балканскиот Елон Маск

0
Со само 33 години, роден е на 12 февруари 1988 година во Ливно, Босна и Херцеговина, Хрватот Мате Римац го живее својот сон. Тој веќе...

Пристигнуваат ли новите гуми без воздух?

0
Гуми кои нема да мора да ги пумпате со воздух. Гуми кои нема да се оштетуваат при контакт со ивичникот на тротоарот. Гуми кои нема да...

Kако да се заштитите од кражба на автомобилот?

0
Направената анализа на Националната Канцеларија за статистика на Англија и Велс, врз база на прибраните и обработени податоци за криминалните дејствија, презентираше неколку...

Аutodata влегува во наставниот процес во Македонија

0
Врвниот менаџмент на Автосообраќајниот училишен центар “Боро Петрушевски” од Скопје, продолжува со имплементација на иновативни проекти, кои имаат за цел да го унапредат и...