01/10/2022
spot_img
домаАвто ВестиПродажбата на возила во Македонија

Продажбата на возила во Македонија

Според последните податоци објавени на веб страната на Царинската Управа на РСМ, во првите три месеци од 2021 година во земјава се увезени и оцаринети вкупно 1.348 нови автомобили.

Во истиот период, минатата година оваа бројка изнесуваше – 1.401 возило.

Тоа значи дека пазарот на нови автомобили, во 2021 година паднал за 3,8%.

Трендот веројатно ќе се смени кога ќе бидат објавени податоците за Април, бидејќи во минатогодишниот април, во екот на пандемијата беа увезени само 205 возила.

Користени возила

Од друга страна, во првиот квартал од 2021 година, вкупно се оцаринети 8.447 автомобили (6,2 пати повеќе од нови автомобили).

Во истиот период, минатата година (2020), беа увезени 4.524 користени автомобили. Оваа необично ниска бројка на користени возила во 2020 година не се должи на пандемијата, туку на новата методологија на пресметка на давачките на Царинската Управа, кои времено ги поскапеа користените возила.

Официјалните лица од Царинската Управа објаснуваа дека повисоките давачки во почетокот на 2020 година, се воведуваат за да се стимулира увозот на нови автомобили и спречи увозот на стари возила кои имаат висока емисија на штетни гасови во воздухот.

Ако се земе предвид фактот дека во 2019 година, бројката на увезени користени возила беше 7.800 возила, можеме само да констатираме дека пазарот на користени возила се стабилизира и расте, што значи дека долгорочно, оваа мерка нема никаков ефект.

Товарни возила

Трендовите се слични и во увозот на нови и користени товарни возила.

Во 2021 година, заклучно со март, увезени се 155 нови (172 во 2020 година) и 705 (444 во 2020 година) користени товарни возила.

- Реклама -spot_img

Најнови содржини

- Реклама -spot_img

Најпопуларно

Неговото височество Golf GTI

0
И статистиката и емоциите, јасно покажуваат кој е најпродаваниот и најпосакуваниот модел на тркала на Европскиот континент. Легендарниот Golf, креиран во дизајнерскиот центар на брендот...

Златното момче на Хрватска. Балканскиот Елон Маск

0
Со само 33 години, роден е на 12 февруари 1988 година во Ливно, Босна и Херцеговина, Хрватот Мате Римац го живее својот сон. Тој веќе...

Пристигнуваат ли новите гуми без воздух?

0
Гуми кои нема да мора да ги пумпате со воздух. Гуми кои нема да се оштетуваат при контакт со ивичникот на тротоарот. Гуми кои нема да...

Kако да се заштитите од кражба на автомобилот?

0
Направената анализа на Националната Канцеларија за статистика на Англија и Велс, врз база на прибраните и обработени податоци за криминалните дејствија, презентираше неколку...

Аutodata влегува во наставниот процес во Македонија

0
Врвниот менаџмент на Автосообраќајниот училишен центар “Боро Петрушевски” од Скопје, продолжува со имплементација на иновативни проекти, кои имаат за цел да го унапредат и...