Претставен најбрзиот воз на светот

35

China Railway Rolling Stock Corporation, и го претстави на јавноста новиот супер брз воз кој може да достигне брзина од 600 кm/h и да стигне од Пекинг до Шангај за помалку од три часа.

Станува збор за MagLev воз, технологија која не е толку нова и кај која се користи магнетна левитација (возот воопшто не ги допира шините) и личи како да лебди во воздух.

Токму поради тоа што не постои триење, овој воз има можност да постигне толку високи брзини.

Паралелно со претставувањето на возот, Кинеските власти работат интензивно на развој на мрежа која ќе биде компатибилина со оваа технологија и сериозно ќе го олесни патувањето на Кинеските граѓани.

Маглев возовите досега можеа да постигнат брзина од 430 km/h.