Претприемништвото низ статистички податоци

62
Фото - Freepik

Ако сте подготвени да запливате во претприемничките води и да отворите сопствен мал бизнис, секогаш е добро да ги разгледате најзначајните статистички податоци.

  1. Во светот има околу 582 милиони претприемачи. Оваа бројка постојано флуктуира, но се движи во рамките на околу половина милијарда мали, претприемнички компании.
  2. Малите и средни претприемнички бизниси, опфаќаат околу 90% од вкупната бројка на компании во светот, а вработуваат околу 50% од вкупната бројка на вработени. Овие основни бројки јасно покажуваат зошто државите во светот го стимулираат и помагаат развојот на претприемништвото.
  3. Според статистиката, секоја година 1 од 12 бизниси ќе биде затворен поради слаба продажба и лоша ликвидност.
  4. Околу 50% од претприемачките бизниси својата работа ја започнуваат од дома.
  5. 29% од претприемачите решаваат да отворат бизнис за да си бидат шефови самите на себе. Една од најпопуларните причини зошто луѓето отвораат бизниси е затоа што не биле задоволни на своето работно место и сакале да искористат некоја можност на пазарот или некој своја компетенција.
  6. 44% од малите бизниси имаат сопственици кои се стари од 39 до 54 години. Во втората по големина група (41%) спаѓаат бејби бумерсите (родени од 1946 до 1964 година).
  7. Само 69% од малите бизниси останале профитабилни во времето на пандемијата Covid 19.
  8. 92% од сопствениците на мали бизниси не жалат што отвориле сопствен бизнис. И покрај сите потешкотии, проблеми, стресови и многу работа прекувремено, само 8% од испитаниците изјавиле дека жалат што отвориле сопствен бизнис.