Темпо Магазин

Интернет портал за авто мобилност

“Ненадејна смрт” – како последица од вакцините против Ковид 19?

На 21 Ноември, на Твитер и Рамбл беше објавен документарниот филм - "Ненадејно починат" - Died Suddenly кој за кратко време беше прегледан 12 милиони пати. Бројката на гледачи секој ден се зголемува. Темата е самата по себе - застрашувачка и лесно ги привлекува сите загрижени луѓе кои за време на пандемијата ја примија вакцината против Ковид 19, a таа бројка се движи околу 5 милијарди луѓе. Според авторот на документарецот, кој веќе е идентификуван од естаблишментот како анти-ваксер, ширач на...

Пченкарна змија

Ако не и припаѓате на онаа група на луѓе кои за домашен миленик сакаат куче, маче, папагал или риба... пченкарната змија е еден од најдобрите и најубавите егзотични миленици кои можете да ги чувате дома. Пченкарната змија е релативно лесна за чување и не расте многу голема (70 до 120 сантиметри). А поради прекрасните бои на кожата таа е еден од најпосакуваните миленици како за аматерите, така и за рофесионалните одгледувачи на змии. Живеалиште Живеалиштето може да биде аквариум или терариум, кој...

Холандскиот премиер се извини за историската улога во трговијата со робови

Холандскиот премиер Марк Руте, се извини на сите жртви, нивните роднини и наследници за историската улога на Холандија во трговијата со робови. Иако луѓето кои учествувале во историската неправда на човештвото, веќе не се живи, Руте изјави дека чувствува обврска во име на Холандската држава да се извини пред човештвото за овој грозоморен чин, кој мора да се именува како криминал потив човештвото. Приказните од тоа време кои излегуваат од милионите книги во Националната архива, се честопати тешки, болни и засрамувачки. Не...

Новиот Аватар предизвикува депресија

Во светските медиуми се почесто се зборува за новата психолошка состојба - PADS. Ако не сте слушнале за неа, не грижете се... тоа не е нова заразна болест, туку кратенка од зборовите - Post Avatar Depression Syndrom (Синдром на депресија по одгледан Аватар). За што всушност се работи? Како што пишува угледниот Guаrdian, читателот Сиан напишал писмо до уредниците во кое вели дека откако го изгледал првиот, а особено и по вториот дел на Avatar (Патот на водата) тој започнал да чувствува...

Мало брадесто змејче

Малите брадести змејчиња се одличен миленик за вашиот дом. Особено ако наместо куче, мачка или папагал - сакате интересни егзотични миленици. Брадестите змејчиња се активни преку денот, не растат премногу (максимална должина што може да ја постигнат од главата до крајот на опавчето е околу 50 цм) и се нежни интересни миленичиња. Што треба да имате за да чувате змејче? За да чувате брадесто змејче, потребни ви се : Простран аквариум или терариум, во кој змејчето ќе може да ужива Ултра виолетова светилка Дневна светилка...