01/10/2022
spot_img
домаМагазинМаск дава 100 милиони долари за почиста планета

Маск дава 100 милиони долари за почиста планета

Сопственикот на TESLA, Елон Маск, во своето интервју кое беше стримувано на Youtube, објави дека ја започнува најголемата иницијатива, во која ќе додели 100 милиони долари награда за оние иноватори кои имаат одржливо решение за отстранување на јаглеродот од атмосферата.

Тоа е уште еден напор, преку иновативни проекти да се запре климатската промена и глобалното затоплување на планетата.

Натпреварувањето ќе трае четири години, а во него ќе може да учествуваат сите, од студенти до професори, доктори и научници. Притоа, се бара јасно дефиниран процес со кој ќе се демонстрира како би можел да се извлече CO2 директно од атмосферата и океаните и да се складира и заклучи на безбедно место.

За да се освои главната награда, треба да се пронајде решение кое ќе гарантира отстранување на најмалку 1.000 тони годишно.

- Реклама -spot_img

Најнови содржини

- Реклама -spot_img

Најпопуларно

Неговото височество Golf GTI

0
И статистиката и емоциите, јасно покажуваат кој е најпродаваниот и најпосакуваниот модел на тркала на Европскиот континент. Легендарниот Golf, креиран во дизајнерскиот центар на брендот...

Златното момче на Хрватска. Балканскиот Елон Маск

0
Со само 33 години, роден е на 12 февруари 1988 година во Ливно, Босна и Херцеговина, Хрватот Мате Римац го живее својот сон. Тој веќе...

Пристигнуваат ли новите гуми без воздух?

0
Гуми кои нема да мора да ги пумпате со воздух. Гуми кои нема да се оштетуваат при контакт со ивичникот на тротоарот. Гуми кои нема да...

Kако да се заштитите од кражба на автомобилот?

0
Направената анализа на Националната Канцеларија за статистика на Англија и Велс, врз база на прибраните и обработени податоци за криминалните дејствија, презентираше неколку...

Аutodata влегува во наставниот процес во Македонија

0
Врвниот менаџмент на Автосообраќајниот училишен центар “Боро Петрушевски” од Скопје, продолжува со имплементација на иновативни проекти, кои имаат за цел да го унапредат и...