30/09/2022
spot_img
домаМагазинKучињата можат да го намирисаат Ковид-19

Kучињата можат да го намирисаат Ковид-19

Првичните резултати покажуваат дека во период од 6 до 8 недели кучињата може да се истренираат за да можат да го препознаваат лицето кое е заболено од Ковид-19.

Истражувачите тврдат дека тренираните кучиња можеле со неверојатна точност и брзина да го идентификуваат заболеното лице, дури и ако се работи за асимптоматски случај.

Според овие анализи, сосема е јасно дека корона вирусот создава специфична миризба која е препознатлива од страна на кучињата, а научниците ќе се потрудат во следниот период да утврдат што е тоа, што на вирусот му ја дава специфичната и препознатлива миризба.

Тренирани биле шест кучиња на возраст од 4 до 6 години од расата Голден Ретривер, Лабрадор и Кокер Спаниел.

- Реклама -spot_img

Најнови содржини

- Реклама -spot_img

Најпопуларно

Неговото височество Golf GTI

0
И статистиката и емоциите, јасно покажуваат кој е најпродаваниот и најпосакуваниот модел на тркала на Европскиот континент. Легендарниот Golf, креиран во дизајнерскиот центар на брендот...

Златното момче на Хрватска. Балканскиот Елон Маск

0
Со само 33 години, роден е на 12 февруари 1988 година во Ливно, Босна и Херцеговина, Хрватот Мате Римац го живее својот сон. Тој веќе...

Пристигнуваат ли новите гуми без воздух?

0
Гуми кои нема да мора да ги пумпате со воздух. Гуми кои нема да се оштетуваат при контакт со ивичникот на тротоарот. Гуми кои нема да...

Kако да се заштитите од кражба на автомобилот?

0
Направената анализа на Националната Канцеларија за статистика на Англија и Велс, врз база на прибраните и обработени податоци за криминалните дејствија, презентираше неколку...

Аutodata влегува во наставниот процес во Македонија

0
Врвниот менаџмент на Автосообраќајниот училишен центар “Боро Петрушевски” од Скопје, продолжува со имплементација на иновативни проекти, кои имаат за цел да го унапредат и...