Кои се најпродаваните возила во ЕУ во јуни?

48
Фото - Freepik

Статистиката на JATO Dynamics за бројот и моделите на новопродадени возила во Европската Унија во јуни, донесе неколку изненадувања.

Според прибраните податоци вкупно се продадени 1.268.683 нови возила (пораст споредено со минатиот јуни од 13%).

Сепак, бројката на продадени возила е далеку пониска од онаа прокнижена во истиот период во 2019 година кога беа продадени 1,47 милиони нови возила.

Во статистиката, се чини нема изненадувања на врвот.

Со 27.247 продадени единици води Volkswagen Golf.

Но несомнено, изненадувачки се следните две позиции.

На второто место на најпродавани возила е Tesla Model 3 – со 25.697 продадени возила, а трета е Dacia Sandero – со одлични, за многумина неочекувани – 22.764 продадени возила.

Р.брМоделБрој на продадени возила
1VW Golf27.247
2Tesla Model 325.697
3Dacia Sandero22.764
4Renailt Clio22.254
5Fiat 50022.179
6Toyota Yaris21.698
7VW T-Roc21.576
8Opel Corsa21.124
9Renault Captur20.168
10VW Polo18.789

Интересно е што во листата на Топ 10, од засилената групација на PSA немаше место за моделите на Peugeot и Citroen, а на врвот се најдоа Fiat 500 и Opel Corsa.