05/10/2022
spot_img
домаOпремаКанадски стартап, со дронови може да засади милијарда дрва за 8 години

Канадски стартап, со дронови може да засади милијарда дрва за 8 години

Канадската стартап компанија Флеш Форест од Торонто, воведува нова технологија во која со дронови ќе може да се врши пошумување кое е 10 пати побрзо од традиционалното пошумување со работници и лопати.

Со математиката која Канаѓаните ја направиле, со нивниот систем до 2028 година ќе може да се засадат 1 милијарда дрва. Вистински спас за природата која се соочува со сериозно уништување на пошумените зони.

Според иницијалните информации, дроновите ќе бидат опремени со специјални пневматски пиштоли, програмирани да исфрлаат специјално подготвен засад, кој ќе се вкопа на идеални позиции и длабочина во почвата, со што брзо и ефикасно ќе се фати семето и ќе порасне новото стебло.

Засадот содржи рачно изработена комбинација на семиња, ѓубриво и други состојки кои дрвата ги сакаат, а засега се чуваат во тајност.

Целиот процес започнува со дроновите, кои најпрвин ќе прават мапирање на просторот и софтверски ќе ги најдат идеалните позиции на кои може да се изврши пошумување. Потоа, на точно дефинираните позиции, програмирано, дроновите ќе ги исфрлаат засадите (идеални за места во кои луѓето немаат пристап).

Во следната фаза, дроновите ќе вршат и прскање на засадите со вода и хранливи материи, а друга група на дронови ќе прават надгледување и снимање на напредокот на засадените дрвца.

Интересно е дека, иако се работи за напредна технологија, луѓето во Флеш Форест изјавуваат дека трошокот за пошумувањето ќе биде за 50% пониско од традиционалното пошумување, а истовремено ќе биде побрзо, поефикасно и на места на кои луѓето немаат пристап.

- Реклама -spot_img

Најнови содржини

- Реклама -spot_img

Најпопуларно

Неговото височество Golf GTI

0
И статистиката и емоциите, јасно покажуваат кој е најпродаваниот и најпосакуваниот модел на тркала на Европскиот континент. Легендарниот Golf, креиран во дизајнерскиот центар на брендот...

Златното момче на Хрватска. Балканскиот Елон Маск

0
Со само 33 години, роден е на 12 февруари 1988 година во Ливно, Босна и Херцеговина, Хрватот Мате Римац го живее својот сон. Тој веќе...

Пристигнуваат ли новите гуми без воздух?

0
Гуми кои нема да мора да ги пумпате со воздух. Гуми кои нема да се оштетуваат при контакт со ивичникот на тротоарот. Гуми кои нема да...

Kако да се заштитите од кражба на автомобилот?

0
Направената анализа на Националната Канцеларија за статистика на Англија и Велс, врз база на прибраните и обработени податоци за криминалните дејствија, презентираше неколку...

Аutodata влегува во наставниот процес во Македонија

0
Врвниот менаџмент на Автосообраќајниот училишен центар “Боро Петрушевски” од Скопје, продолжува со имплементација на иновативни проекти, кои имаат за цел да го унапредат и...