01/10/2022
spot_img
домаАвто бизнисДубаи добива автобуси на струја

Дубаи добива автобуси на струја

Градските власти за транспорт (RTA) во Дубаи ги пуштија пробно во употреба новите два автобуси на Volvo.

Aвтобусите во текот на експлоатација ќе се полнат со посебни исправени полначи, а навечер, кога не се во употреба ќе се полнат на фиксни полначи.

Комплетно наполнети, тие ќе може да минуваат до 200 километри (зависно од повеќе климатски фактори и начинот на кој автобусите ќе се експлоатираат).

Овој, своевиден експеримент, кој е поддржан и од  RTA, DEWA, Volvo Bus Co, Meraas Real Estate и ABB Group, кој ќе трае до март 2022 година има задача да покаже дали овој систем на превоз на патници, кој е дефинитивно еколошки ќе иде функционален за Дубаи.

Електричните автобуси се во склад со планот за воведување еколошки сообраќај во емиратот. Покрај автобусите предвидени се и такси возила на водороден погон, а во 2020 година веќе беше извршена промена на такси возилата на конвенционален погон со хибриди.

- Реклама -spot_img

Најнови содржини

- Реклама -spot_img

Најпопуларно

Неговото височество Golf GTI

0
И статистиката и емоциите, јасно покажуваат кој е најпродаваниот и најпосакуваниот модел на тркала на Европскиот континент. Легендарниот Golf, креиран во дизајнерскиот центар на брендот...

Златното момче на Хрватска. Балканскиот Елон Маск

0
Со само 33 години, роден е на 12 февруари 1988 година во Ливно, Босна и Херцеговина, Хрватот Мате Римац го живее својот сон. Тој веќе...

Пристигнуваат ли новите гуми без воздух?

0
Гуми кои нема да мора да ги пумпате со воздух. Гуми кои нема да се оштетуваат при контакт со ивичникот на тротоарот. Гуми кои нема да...

Kако да се заштитите од кражба на автомобилот?

0
Направената анализа на Националната Канцеларија за статистика на Англија и Велс, врз база на прибраните и обработени податоци за криминалните дејствија, презентираше неколку...

Аutodata влегува во наставниот процес во Македонија

0
Врвниот менаџмент на Автосообраќајниот училишен центар “Боро Петрушевски” од Скопје, продолжува со имплементација на иновативни проекти, кои имаат за цел да го унапредат и...