Центар за батерии на Opel во Раселсхајм

36
Фото - Opel

Во централата на Opel во Раселсхајм е лоциран специјален центар за проверка и поправка на високонапонски батерии за автомобили.

Центарот функционира повеќе од 10 години, а сега е одговорен и за поправка на сите литиум јонски батерии вградени во моделите на Opel – Opel Corsa-e, Mokka-e,  Combo-e, Vivaro-e и Zafira-e Life.

Ретко се случува батериите да откажат, но кога тоа ќе се случи, неопходно е истите да бидат истестирани и поправени од експерти во оваа област, вели Маркус Лот, директорот на инжинеринг.

Фото – Opel

Овој центар минатата година се погрижил за поправка на околу 100 батерии од цела Европа. Расипаните батерии доаѓаат во Раселсхајм каде се отвара запечатената кутија и се заменуваат испразнетите ќелии, по што поправената батерија се враќа кај клиентите.

Ако батериите се оштетени поради судар, во центарот има доволно обновени и освежени батерии, кои може да се набават и вградат во возилото.