01/10/2022
spot_img
домаСервисиВестиЦените на резервните делови ќе продолжат да растат

Цените на резервните делови ќе продолжат да растат

Експертите сметаат дека цената на резервните делови и понатаму ќе расте.

Ако во првата половина на годината веќе се забележани зголемувања на цените на резервните делови за околу 5%, до крајот на годината многу е веројатно дека цените ќе се зголемат за нови 5%.

Ваквиот тренд е предизвикан од зголемените цени на работната рака, повисоките цени на транспортните услуги и општо оптоварениот ланец на испорака.

Во моментов, огромен дел од порачаните резервни делови во големите ланци се на backorder (се чека на нивно пристигнување во централните складови и испорака), роковите на испорака континуирано се продолжуваат и сето тоа предизвикува сериозни проблеми во индустријата, како и незадоволства на клиентите.

Во моментов, никој не може со сигурност да каже кога овие проблеми од кои е оптоварена авто индустријата ќе се вратат во нормала, а со тоа ќе се нормализираат и испораките и цените.

- Реклама -spot_img

Најнови содржини

- Реклама -spot_img

Најпопуларно

Неговото височество Golf GTI

0
И статистиката и емоциите, јасно покажуваат кој е најпродаваниот и најпосакуваниот модел на тркала на Европскиот континент. Легендарниот Golf, креиран во дизајнерскиот центар на брендот...

Златното момче на Хрватска. Балканскиот Елон Маск

0
Со само 33 години, роден е на 12 февруари 1988 година во Ливно, Босна и Херцеговина, Хрватот Мате Римац го живее својот сон. Тој веќе...

Пристигнуваат ли новите гуми без воздух?

0
Гуми кои нема да мора да ги пумпате со воздух. Гуми кои нема да се оштетуваат при контакт со ивичникот на тротоарот. Гуми кои нема да...

Kако да се заштитите од кражба на автомобилот?

0
Направената анализа на Националната Канцеларија за статистика на Англија и Велс, врз база на прибраните и обработени податоци за криминалните дејствија, презентираше неколку...

Аutodata влегува во наставниот процес во Македонија

0
Врвниот менаџмент на Автосообраќајниот училишен центар “Боро Петрушевски” од Скопје, продолжува со имплементација на иновативни проекти, кои имаат за цел да го унапредат и...