01/10/2022
spot_img
домаАвто бизнисBugatti Rimac, започнува со работа

Bugatti Rimac, започнува со работа

Најпознатиот Хрватски претприемач, Мате Римац, и официјално го започнува својот нов предизвик.

Според официјалната објава, на 01.11.2021 година и официјално започнува со работа новата компанија Bugatti Rimac d.o.o. која настана со спојување на двете компании Rimac Automobili и Bugatti Automobiles.

Новото седиште на компанијата ќе биде во Загреб,а генерален директор (CEO) ќе биде харизматичниот Хрват – Мате Римац.

Фабриката за склопување на суперавтомобилите на Bugatti останува во Франција, Молсхајм.

Volkswagen Group, предизвика големо изненадување на автомобилската сцена, кога неодамна го најави овој процес со кој помалку или повеќе го аутсорсираше својот дел од капиталот во Bugatti кај Хрватскиот Елон Маск (Римац), за што пишувавме на следниот линк.

Како надомест за своето доминантно учество во Bugatti Rimac d.o.o. Мате ќе треба да ги испорача своите најнови технологии и системи во новите Bugatti модели и автомобили.

Сепак, во компанијата со свое учество во капиталот останува Porsche, кој својата посветеност на новото друштво ја демонстрира преку назначувањето на два свои претставници во Управниот и два претставници во Надзорниот Одбор на новата компанија.

Очекувањата од новата компанија во која ќе се искомбинираат експлозивниот развој на новите технологии кои ги креира Rimac, со 110 годишната традиција на производство на суперавтомобили од страна на Bugatti.

Во Bugatti Rimac d.o.o. доминантно сопственичко учество има Римац Групацијата (55%) а Porsche поседува 45% од сопственоста.

Како изгледа целата капитална поврзаност на Rimac Automobili можете да видите во графикот подолу.

Останува да видиме дали Мате Римац, ќе успее да го заживее Францускиот џин и ќе ја оправда довербата која му ја искажаа неговите Германски партнери и клиенти од VW Group.

- Реклама -spot_img

Најнови содржини

- Реклама -spot_img

Најпопуларно

Неговото височество Golf GTI

0
И статистиката и емоциите, јасно покажуваат кој е најпродаваниот и најпосакуваниот модел на тркала на Европскиот континент. Легендарниот Golf, креиран во дизајнерскиот центар на брендот...

Златното момче на Хрватска. Балканскиот Елон Маск

0
Со само 33 години, роден е на 12 февруари 1988 година во Ливно, Босна и Херцеговина, Хрватот Мате Римац го живее својот сон. Тој веќе...

Пристигнуваат ли новите гуми без воздух?

0
Гуми кои нема да мора да ги пумпате со воздух. Гуми кои нема да се оштетуваат при контакт со ивичникот на тротоарот. Гуми кои нема да...

Kако да се заштитите од кражба на автомобилот?

0
Направената анализа на Националната Канцеларија за статистика на Англија и Велс, врз база на прибраните и обработени податоци за криминалните дејствија, презентираше неколку...

Аutodata влегува во наставниот процес во Македонија

0
Врвниот менаџмент на Автосообраќајниот училишен центар “Боро Петрушевски” од Скопје, продолжува со имплементација на иновативни проекти, кои имаат за цел да го унапредат и...