01/10/2022
spot_img
домаАвто ВестиBosch додава 400 милиони евра во развој на фабриките за чипови

Bosch додава 400 милиони евра во развој на фабриките за чипови

Германскиот производител на системи и компоненти за автомобилската индустрија BOSCH донесе одлука да впумпа нови 400 милиони евра во своите фабрики за чипови (полупроводници) во Германија и Малезија.

Оваа одлука доаѓа во времето на најголемата криза и недостаток на овие мали полупроводници, витални за големиот број на електронски системи во модерните автомобили, која ги девастира производителите на возила во Европа и светот.

Како резултат на чип кризата, големите производители го намалуваат производството, губат прометот и профитот, продолжуваат роковите за испорака, затвараат фабриките, ги испорачуваат порачаните возила без одредени системи и делови, а некои започнаа и да исфрлаат одредена опрема од конфигурациите само за да се прилагодат на недостатокот на полупроводници.

Инвестицијата од 400 милиони евра ќе оди во фабриките во Дрезден, Ротлинген и Пенанг.

Со 150 милиони евра ќе се зголеми бројот на работници во тестниот центар во Ротлинген, уште 150 милиони ќе се вложат во фабриката во Дрезден – со цел зголемување на капацитетите и зголемување на производството, а преостанатите 100 милиони евра одат во Малезија.

Дел од споменатите инвестиции ќе одат во креирање на нови “чисти соби”, тест центри, центри за обука на соработниците… Се во функција на зголемување на производството на овие витални компоненти кои неочекувано ја забавија, а сега се закануваат и да и нанесат непоправливи штети на автоиндустријата.

За проблемите кои ги донесе кризата со полупроводниците во авто бизнисот, веќе пишувавме и претходно, а ако сеуште не знаете за што точно се работи, проверете на следниот линк.

Ако имате 15-на минути и ве интересира како изгледа, функционира и што работи фабриката на BOSCH во Дрезден, топло ви го препорачуваме следното видео :

- Реклама -spot_img

Најнови содржини

- Реклама -spot_img

Најпопуларно

Неговото височество Golf GTI

0
И статистиката и емоциите, јасно покажуваат кој е најпродаваниот и најпосакуваниот модел на тркала на Европскиот континент. Легендарниот Golf, креиран во дизајнерскиот центар на брендот...

Златното момче на Хрватска. Балканскиот Елон Маск

0
Со само 33 години, роден е на 12 февруари 1988 година во Ливно, Босна и Херцеговина, Хрватот Мате Римац го живее својот сон. Тој веќе...

Пристигнуваат ли новите гуми без воздух?

0
Гуми кои нема да мора да ги пумпате со воздух. Гуми кои нема да се оштетуваат при контакт со ивичникот на тротоарот. Гуми кои нема да...

Kако да се заштитите од кражба на автомобилот?

0
Направената анализа на Националната Канцеларија за статистика на Англија и Велс, врз база на прибраните и обработени податоци за криминалните дејствија, презентираше неколку...

Аutodata влегува во наставниот процес во Македонија

0
Врвниот менаџмент на Автосообраќајниот училишен центар “Боро Петрушевски” од Скопје, продолжува со имплементација на иновативни проекти, кои имаат за цел да го унапредат и...