05/10/2022
spot_img
домаАвто ВестиBMW ќе ја редуцира емисијата на Co2 за 100 милиони тони

BMW ќе ја редуцира емисијата на Co2 за 100 милиони тони

Менаџментот на BMW Group, по денешниот Генерален Состанок, објави дека до 2030 година поставува амбициозни цели : да ја намали емисијата на штетните гасови за 100 милиони тони со што директно ќе влијае на заштитата на животната средина.

Оваа количина е еквивалентна на издувната емисија која се генерира во 20 градови со над милион жители како што е Минхен.

За да го постигне ова, групацијата ќе интервенира во целиот животен век на возилата – од извлекувањето на суровини, преку производството и за време на животниот век и експлоатација на автомобилите.

Еден од приоритетите во иднина ќе биде да се намалува количината на ресурси кои се употребуваат во процесот на производство.

Како што изјави Оливер Зипсе, Претседател на Бордот на менаџери, зелени автомобили не се само оние кои користат зелена енергија. Тоа се автомобилите кај кои ќе се употребуваат помалку суровини во производниот процес, а ќе се размислува и на рециклирањето. Рецикирањето не е само еколошки туку и бизнис императив.

- Реклама -spot_img

Најнови содржини

- Реклама -spot_img

Најпопуларно

Неговото височество Golf GTI

0
И статистиката и емоциите, јасно покажуваат кој е најпродаваниот и најпосакуваниот модел на тркала на Европскиот континент. Легендарниот Golf, креиран во дизајнерскиот центар на брендот...

Златното момче на Хрватска. Балканскиот Елон Маск

0
Со само 33 години, роден е на 12 февруари 1988 година во Ливно, Босна и Херцеговина, Хрватот Мате Римац го живее својот сон. Тој веќе...

Пристигнуваат ли новите гуми без воздух?

0
Гуми кои нема да мора да ги пумпате со воздух. Гуми кои нема да се оштетуваат при контакт со ивичникот на тротоарот. Гуми кои нема да...

Kако да се заштитите од кражба на автомобилот?

0
Направената анализа на Националната Канцеларија за статистика на Англија и Велс, врз база на прибраните и обработени податоци за криминалните дејствија, презентираше неколку...

Аutodata влегува во наставниот процес во Македонија

0
Врвниот менаџмент на Автосообраќајниот училишен центар “Боро Петрушевски” од Скопје, продолжува со имплементација на иновативни проекти, кои имаат за цел да го унапредат и...