Бајден ќе ги стимулира автомобилите на струја

42

Новиот претседател на Соединетите Американски Држави, Џо Бајден, објави дека силно ќе ја поддржи индустријата на автомобили на електричен погон.

Тоа ќе го направи преку низа на мерки – од ширење на мрежата на полначи на струја, до специјални иницијативи за купувачите на возила на електричен погон.

Ако во моментов само 2% од автомобилите на Американските патишта се на електричен погон, амбициозниот план на Бајден предвидува до 2030 година, на електричните автомобили да отпаѓаат 50% од продажбата на нови возила.

За тоа ќе биде направена мрежа од 500.000 полначи, а ќе им се помага и на компаниите од домашната индустрија да се трансформираат полека и да започнат да произведуваат автомобили на електричен погон.

Како што најави Бајден и во обновувањето на огромните флоти на возила на државните органи и институции ќе им се дава предност на возилата на струја.

Со оваа низа на мерки се очекува да се намали емисијата на штетните гасови, која според проценките е со 60% одговорна за загадувањето на воздухот.

Оваа најавена политика е во сериозна колизија со политиката на претходникот Трамп, кој воопшто не ја стимулираше оваа индустрија. Напротив…

Автомобилските џинови во САД, и понатаму во својата гама исфрлаат големи SUV-ови и седани со големи мотори кои голтаат гориво и исфрлаат огромни количини на штетни материи во атмосферата.