30/09/2022
spot_img
домаТоп вести11% од производството на струја во Хрватска од ветер и сонце

11% од производството на струја во Хрватска од ветер и сонце

Во 2019 година, дури 11% од вкупното производство на електрична енергија во Хрватска било базирано на сончевата енергија и на ветерот.

Овој процент на светско ниво изнесувал 8,2%, а Европската Унија произвела дури 18% од електричната енергија од посочените два еколошки и обновливи ресурси.

Лидер во Европа е Данска, во која дури 55% од електричната енергија била произведена од ветерници и сончевите колектори.

Фото – Pixabay

- Реклама -spot_img

Најнови содржини

- Реклама -spot_img

Најпопуларно

Неговото височество Golf GTI

0
И статистиката и емоциите, јасно покажуваат кој е најпродаваниот и најпосакуваниот модел на тркала на Европскиот континент. Легендарниот Golf, креиран во дизајнерскиот центар на брендот...

Златното момче на Хрватска. Балканскиот Елон Маск

0
Со само 33 години, роден е на 12 февруари 1988 година во Ливно, Босна и Херцеговина, Хрватот Мате Римац го живее својот сон. Тој веќе...

Пристигнуваат ли новите гуми без воздух?

0
Гуми кои нема да мора да ги пумпате со воздух. Гуми кои нема да се оштетуваат при контакт со ивичникот на тротоарот. Гуми кои нема да...

Kако да се заштитите од кражба на автомобилот?

0
Направената анализа на Националната Канцеларија за статистика на Англија и Велс, врз база на прибраните и обработени податоци за криминалните дејствија, презентираше неколку...

Аutodata влегува во наставниот процес во Македонија

0
Врвниот менаџмент на Автосообраќајниот училишен центар “Боро Петрушевски” од Скопје, продолжува со имплементација на иновативни проекти, кои имаат за цел да го унапредат и...